miércoles, 15 de diciembre de 2010

LLIBRES I TEXTOS SAGRATS

Buda no va deixar res escrit, són els seus deixebles els quals transmeten de forma oral els seus ensenyaments fins que decideixen recopilar-les en forma escrita. Hi ha llibres sagrats comuns a les dues grans branques del budisme com és el "SERMÓ DE BENARÉS" que és un dels 27 dels 30 discursos extensos del "DIGHANIKAYA" (escrit en llengua pali usat pels Theravada) i "DIRGHAGAMA" (escrit en sànscrit per als Mahayana).
Els llibres acceptats per tots es coneixen pel nom de "TU-PITAKA" (els Tres Cistells, atès que al escriure-les els seus deixebles les anaven classificant ficant-les en tres cistells, tres col·leccions):
·         VINAYA-PITAKA (col·lecció de la disciplina) prescripcions relatives a la disciplina de la comunitat de monjos i a la vida de Buda.
·         SUTTA-PITAKA (col·lecció de paraules) són els ensenyaments de Budha (Para els Mahayanas, en sànscrit, són els SUTRAS.) Consta de cinc 'Nikaya':
A- EL DIGHA-NIKAYA, discursos extensos (DIRGHA, en sànscrit).
B- EL MAJJHIMA-NIKAYA. Discursos mitjos i breus.
C- EL SAMYUTTA-NIKAYA Discursos de Budha.
D- EL ANGUTTARA-NIKAYA Altres discursos.
E- EL KHDDAKA-NIKAYA. O col·lecció de llibres breus (format per el Dhammapada, l'Iti-vuttaka, l'Udana i el Tataka).
·         ABHIDAMMA-PITACA (Cistella de la dogmàtica) la qual sistematitza els conceptes i idees propies de la doctrina. Són, bàsicament, de caràcter filosòfic i especulatiu. En elles es parla d'altres lleis a part de la llei del Kamma (Karma), es diu que hi ha cinc lleis naturals: La del Kamma, les lleis físiques, les psicològiques, les atmosfèriques i les biològiques. Els seus textos principals:
·         DHAMMA SANGANI
·         VIBHANGA
·         DHATU KATHA
·         PUGGALA PAÑÑATTI
·         KATHA VATU
·         YAMAKA
·         PATTHANA
En la literatura Mahayana, destaquen, a més:
- EL VIMALAKIRTINIRDESA. Ensenyaments de Vimalakirti
- EL SADDHARMAPUNDARIKASUTRAS. Discurs del loto de la llei veritable (en el qual sembla un Budha deïficat)
Existeixen textos no canònics com el MILIMDAPAKA (o MILINDAPÑHA en pali), preguntes del rei Milinda, al bonzo Nagasena, obra que posseeix gran autoritat. I el VISUDDHIMAGGA (camí de puresa). Uns altres, més recents (segle I i.c.) són PRAJNAPARAMITA, EL LALITAVISTARA, EL SADDHARMA-PUNDARIKA, EL SAMADHIRAJA, etc.. A més: el budisme, en la seva expansió pels diferents països, ha anat donant lloc a multitud d'escoles i sub-escoles una rica literatura. Entre els més famosos està el "BARDI-THÖDOL" conegut, en occident, com el “Llibre Tibetà dels Morts".
L'enorme varietat de les escriptures budistes, ha donat lloc a múltiples controvèrsies sobre l'autoritat i l'interpretació de l'escriptura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario